Artiklar och reportage

Sommarprat om adoption

Det är flera av Sveriges radios sommarprat som mer eller mindre berört ämnet adoption.

Pernilla Stalfelt – 2006

Barnboksförfattare och illustratör. Har som ensamstående adopterat en flicka från Kina.

Det kommer att handla en del om barn på olika plan och om mig själv som barn. Att bli förälder genom en resa. Lite om konst och så schysst musik!

Lyssna på programmet på sverigesradio.se

Mikael Nyqvist – 2007

Om resorna som förändrade hans liv. – De ändrade det mesta för mig, både på insidan och utsidan. Den ena började 1966 och slutade 1997. Den andra har gjort att om någon nämner ordet skidskola så börjar jag skaka och mumla: bergskidan… bergskidan…

Lyssna på programmet på sverigesradio.se

Vicky von der Lancken – 2011

I sitt Sommarprogram talar Vicky von der Lancken om vägen in i teaterlivet och om modet att våga ta klivet ut i det okända för att nå sina mål och drömmar. Hon berättar om sin livs resa in i show- och teatervärlden -från uppväxten som ”adopterad busunge i Huskvarna” till ensamstående mor från Rågsved och slutligen till teaterchef, producent och delägare av Oscarsteatern.

Lyssna på programmet på sverigesradio.se

Marika Karlsson – 2012

Två år gammal lämnade jag Etiopien och det skulle dröja över 30 år innan jag återvände. 2006 gjorde jag min första återresa, det är den roligaste och galnaste resan jag gjort i hela mitt liv. Allting var annorlunda, inleder Marika Carlsson sitt Sommarprogram som berättar om sin första återresa till Etiopien, om galna kulturkrockar och roliga möten, men även om hur det är att se ut som alla andra men ändå inte passa in: – En sån fråga som ”Var kommer du ifrån?” – den kan bli lite komplicerad för mig. Det jag blivit mest irriterad över är folk som sagt ”du ska vara glad att du kommit hit” och då har jag tänkt att ”nä, du ska vara glad att jag kommit hit som livar upp din tråkiga tillvaro”, säger hon innan hon spelar sin första låt i programmet: Fuck you.

Lyssna på programmet på sverigesradio.se

Klara Zimmergren – 2012

Journalisten bläddrar i sitt block och säger: ”Det här kommer bli skitbra, men jag saknar något, jag kan inte riktigt säga vad det är, det kan vara ett minne som du har eller något du drömmer om att göra, kan du komma på något sånt tror du?” och jag vet så väl vad hon sitter och trycker på. Reflexmässigt tänker jag ”Inte in dit snälla, det där är mitt allra egnaste. Öppna inte det rummet. Men så tänker jag, det kanske är dags nu.”

Lyssna på programmet på sverigesradio.se

Carola Häggkvist – 2016

 Carola Häggkvist läser ur sin dagbok från 1983, berättar om adoptionen av dottern Zoe, om resan till Kos för att hjälpa flyktingar och om genombrottet i melodifestivalen.

Lyssna på programmet på sverigesradio.se

Dela gärna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *